Krönikor

När mäktet känns förlamande

18 juni 2021

Vissa dagar känns mäktet med hållbarhet alldeles förlamande, så till den grad att jag undrar om arbetet med att ställa om till ett hållbart samhälle i stället har motsatt effekt. Att det som skulle förändras till det bättre för klimatet slutar med att det i stället blir oförändrat och mer cementerat än någonsin?

Ju mer jag läser, förstår och inser så ökar min förlamning. Det är då jag tar till mitt allra bästa knep. Jag rensar avlopp. Det är befriande att se hur all smuts och alla avlagringar försvinner och vattnet kan rinna utan stopp längs vägen. Framför allt är det ingen som ifrågasätter varför jag gör det. Det blir min frizon, mitt smutsgöra och min typ av rening. Jag likställer gärna hållbarhetsarbetet med avloppsrensning. Vi vet att det måste göras, för om det inte sker så blir det inte bra. Inte för någon. Men för att inte framkalla vare sig förlamning eller avloppsresningshysteri så ger jag er några sätt att påbörja en hållbarhetsresa. 

Börja med det som ligger dig nära till hands och ger mest effekt. Är det resorna som är din stora utsläppspost? Du kan testa dina klimatavtryck genom en mängd klimatuträkningar. Gör gärna några olika, så får du ett bra genomsnitt. 

Fastna inte i detaljer utan lyft blicken och se hela utmaningen. Om du vill plastbanta så starta med att ersätta köksredskapen när det behövs, inte för att du bestämt dig för att plastbanta. Största utsläppen sker vid tillverkning, det bästa vi kan göra är att använda och vårda våra saker länge. 

Sätt inte krokben för dig själv. Förändra i en takt som du mäktar med, även om viljan och lusten för en omställning är stor kan det vara tufft. 

Hushåll med resurserna. Blir det matsvinn? Eller kastar du sista kaffeslurken varje dag? Tänk efter när du handlar, hamnar det mesta av de extraerbjudande som lockade i mataffären i gömda skåp hemma?  Varje år slänger vi i hushållen cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i vasken. Se till att det inte sker hemma i ditt hushåll. Handla förpackningsfritt så långt det går, utbudet blir bättre och bättre. 

Inspirera andra. Berätta vad du gör för att få med fler på tåget. Att tacka nej till ett sugrör har inte så stor påverkan. Men det betyder inte att sugröret inte spelar roll. “It’s just one straw. Said 6 billion people.”

Med hopp om en hållbar framtid, Lotta Görling 

Avloppsrensare, planetskötare och frilansjournalist. Inte alltid i just den ordningen. 

Lotta Görling